Nůž od mistra Antona Vadoviče: famózní lovecká žiletka vyšperkovaná mamutím klem

08.01.2023 Jiří Louthan Recenze nožů
Recenze Tip Recenze nožů
Nůž od mistra Antona Vadoviče: famózní lovecká žiletka vyšperkovaná mamutím klem Otestovali jsme fenomenální nůž od dalšího známého nožíře. Jak se nám s nožem pracovalo a čím nám doslova učaroval? Pojďme si představit knife makera i samotný jeho výrobek.

Anton Vadovič je mladý 30ti letý nožíř, který není pro fanoušky ručně vyráběných nožů žádnou neznámou personou. Jeho nože vlastní nejeden náročný sběratel v Čechách i za našimi hranicemi. Svůj první nůž si pan Vadovič vyrobil z kusu plechu již na základní škole, ale to byla podle jeho slov spíš taková vtipná parodie na opravdový nůž. Nicméně byl to evidentně první impuls, který nastartoval jeho budoucí řemeslnou kariéru.

Osmiletá kariéra úspěšného nožíře

S výrobou nožů se pan Vadovič výrazně posunul až na průmyslovce v Brně na Sokolské, kde studoval umělecké kovářství a zámečnictví. A právě tam se pořádně seznámil s výrobními procesy nožů, jejich specifiky, ale také s materiály jako je damašek, který má v oblibě dodnes. Vedle školy se Anton Vadovič ve volných chvílích dál sebevzdělával v oboru a také začal s pokusy o výrobu pořádných nožů ve své dílničce. Dnes se již 8 let výrobou nožů úspěšně živí a není to pro něj jen práce, ale doslova vášeň. Nože vyrábí pan Vadovič na zakázku (jen pár nožů do roka prý vyrobí tzv. bez majitele) a nebojí se žádné náročné výzvy. Také proto preferuje vedle pevných outdoorových nožů a nožů kuchyňských (dříve dokonce i břitev) především tvorbu zavíracích nožů.

Pan nožíř nám k tomu vysvětluje: „Zavírací nože moc nožířů nedělá a je to něco trochu jiného, náročnějšího na přesnost. A to mě na tom láká. Posouvat se dál, dělat přesněji. Rád bych se dostal k výrobě několika atypických zavíracích nožů, které mám zatím tzv. jen na papíře. Uvidím, zda na ně bude čas.“

Damašek a nerezovky na prvním místě

A jakým materiálům dává pan Vadovič na svých nožích přednost? „Co se se materiálů týče, opravdu hodně mě baví výroba damašku a nejzajímavější je ta chvíle napětí, když leptáte vzor. Jenže damašek, který jde rozumně vyrobit běžnými postupy, není nerezový, a to je mnohdy při dnešních standardech na škodu. Proto mnohem častěji a vlastně i radši dělám nože z kvalitní nerezové oceli, případně nerezového damašku. Na rukojeti pak rád používám pěkná výrazná dřeva.“

Elmax, ziricote a mamutí kel

A to je vlastně i případ nože, který si nyní představíme. Tak pojďme začít právě charakteristikou použitých materiálů na něm. Čepel našeho nože je vyrobená z Elmaxu, což byla vynikající volba pana Vadoviče. Jedná se o práškovou nerezovou ocel, která je velmi odolná, dlouho drží ostří a kalí se často nad 60 HRC. Elmax byl použitý také na výrobu záštity, která je v tomto případě decentní, má pohodlné tvarování v místě kontaktu s ukazováčkem a skvěle opticky svazuje čepel s ručkou. Elmax patří mezi mé hodně oblíbené materiály na nožích. Konstrukce nože je na trn, což v tomto případě určitě není na škodu, protože tohle je nůž určený spíše na jemnou práci, ale k tomu se ještě dostaneme při rozboru čepele. Teď ještě neutíkejme od materiálů.

Na výrobu ručky bylo použito exotické dřevo ziricote (tvrdý, těžký, ale dobře opracovatelný materiál ze stromů rostoucích na Belize, v Guatemale a v Jižním Mexiku), které bylo doplněné světlými prvky z mamutího klu. S mamutím klem jsem se na noži setkal poprvé. Většinou, když už se jednalo o mamutovinu, se mi dostal do rukou nůž, který měl na rukojeti stabilizovanou stoličku z pravěkého chobotnatce. Každopádně kel ručku našeho nože výtečně ozvláštňuje a designově řekněme i rozsvěcuje.

Ideální formát na práci

A jak ručka padne do ruky? No tak to je úplná fantazie. Tahle rukojeť má úplně ideální formát, kterému nemohu vytknout ani milimetr. Je dlouhá 11,8 cm včetně záštity, což je formát pro moji středně velkou ruku jako dělaný, navíc má rukojeť ideální výšku (na středu 3,1 cm) i šířku (2,3 cm na středu ručky) a současně velmi kvalitní ergonomii. Moje ruka ručku obepíná prakticky bez zbytkového prostoru a při práci nikde nic neobtěžuje, nepřebývá ani nechybí. S tímhle nožem je radost i extrémně dlouho pracovat, a to nejen z pohledu úchopu, ale také díky řešení čepele, která je alfou i omegou každého nože.

Čepel našeho nože je dlouhá 11,8 cm (tedy stejně jako ručka se záštitou, tzn. nůž má logicky celkovou délku 23,6 cm), má klasický klínový výbrus a dosti jedovatou špici, což je žádoucí nejen pro práci se zvěřinou (především při stahování), ale i na úkony, které s nožem provádějí rybáři, jako je jemná práce s nástrahami a montážemi včetně návazcových materiálů. Čepel je silná 2,8 mm, což je další hodnota, která nůž předurčuje pro jemnější úkony namísto nekompromisní hrubé práce. Hřbet čepele je téměř rovný, jen v poslední pětině své délky se směrem ke špici delikátně svažuje. V nejvyšším bodu u záštity je čepel vysoká rovné 3 cm.

Nejostřejší ze všech

Fazetka nože je extrémně nízká a co musím pochválit, tak přímo dokonalé nabroušení ostří, se kterým nůž dorazil. Když použiji příměr, že je nůž ostrý jako žiletka, tak rozhodně nijak nepřeháním. Je to jeden z nejostřejších nožů vůbec, který jsem kdy testoval. Opatrnost při práci s ním je rozhodně na místě. Na čepeli se mi velmi líbí tvar sloupku (tzv. ricasso, zesílená část čepele před záštitou) a vkusně působí i značka nožíře na jedné straně čepele.

Celkově je nůž pana Vadoviče krásný a výjimečně dobře zpracovaný kousek, se kterým se velmi příjemně a hlavně efektivně pracuje. Nůž je úžasně lehký, v ruce obratný a musím z praxe pochválit jeho ostří, které vydrželo extrémně dlouhý pracovní zápřah bez nutností broušení (rozhození dvou kusu střelené zvěře kamarádem myslivcem, kterého nůž právě pro tuto činnost nadchl, ale také výrobu chlupatých dřívek na oheň, práci s potravinami na rybářských výpravách, přípravu nástrah a návnad atd.).

Bez nálady hrozí pohroma

Zajímalo nás, jak dlouho výroba jednoho nože průměrně trvá. „To se přesně nedá říct. Jsou nože, kterých by se do měsíce dalo vyrobit třeba deset a možná i mnohem více. A pak je nůž, který by zabral klidně i víc než jeden měsíc. Samo sebou není to tak, že bych na takovém noži dělal měsíc v kuse každý den osm hodin. Je tam dost technologických pauz, které je třeba dodržet a taky ne vždy je na daný nůž nálada. A to je pak lepší na něj nesahat. Sem tam se totiž opravdu nedaří a člověk pak během okamžiku může zničit i téměř hotovou práci,“ říká pan Vadovič.

Majstr styk a výborné pouzdro

Jaký jste vlastně dosud vyrobil nejzajímavější, nebo snad nejnáročnější nůž? A v čem tkvěla jeho náročnost či originalita, ptám se knife makera:Z nožů s pevnou čepelí to byla asi série celokovových kuchyňáků z jednoho kusu nerezové oceli. Respektive v rukojeti byl beton. Tam jsem se i přes onu celokovovou konstrukci a právě ten beton dostal díky složitému odlehčení rukojeti k nádherným hmotnostem. Nůž tak byl ve výsledku jen o pár desítek gramů těžší, než stejně velký nůž jiné řekněme klasické konstrukce. Ze zavíracích nožů jde o modely s baskickou pojistkou,“ reaguje pan nožíř.

„A vyrábíte si sám i pouzdra, nebo jste čistě jen tvůrce nožů,“ ptám se, když si prohlížím krásné pouzdro, které nám pan Vadovič k noži dodal. „Ze začátku to byly jen nože a až časem se k tomu přidala i práce s kůží. I tak ne ke každému noži pouzdro dělám,“ odpovídá pan Vadovič. Každopádně pouzdro našeho nože je také moc pěkné dílo. Je vyrobené ze silné hověziny, nůž v něm krásně sedí a je navíc fixovaný přezkou s krásným propracovaným drukem. Závěsník je kožený a má oko, do kterého se pohodlně vejde i vysoký opasek. Nůž se z pouzdra tasí snadno a rychle.   

Start na 6ti tisících

A jaká je cena nožů tohoto nožíře? Pan Vadovič nám na tento dotaz odpovídá: „Ceny pevných nožů z mé dílny začínají na nějakých šesti tisících korunách a u zavíracích pak na sedmi. Samo sebou je to startovací cena. Na základě ceny materiálů, náročnosti konstrukce, nebo třeba zdobení se pak rozpočet může navýšit i několikanásobně. Cena nože, který jsem vyrobil pro vás, je 9 800 korun.“

A na závěr ještě jeden dotaz, který pokládám všem nožířům. „Máte kromě výroby nožů čas i na nějaké své záliby?“ Mladý knife maker reaguje: „Toho volného času teď není mnoho. Ale když už nějaký je, potěší mě, když třeba vyrazím do přírody. Byť jen na procházku.“

Každopádně za nůž vyrobený pro nás panu Vadovičovi velmi děkujeme. Je to další úžasný kousek, který se nám dostal do rukou a který si vysloveně zasloužil slova chvály. Nůž rozhodně nezůstane ležet na poličce, ale odvede ještě spoustu práce na našich loveckých i rybářských výpravách. A tak by to podle mého názoru mělo být. Nůž má lidem pomáhat, pracovat a ne fungovat jen jako dekorace. Teprve pak se naplní nápady a úsilí nožíře do jeho výrobku vložené. Šikovnému nožíři přejeme mnoho spokojených zákazníků a také trochu více volného času na relaxaci v přírodě.

Testovaný nůž od Antona Vadoviče přehledně:

Výbrus čepele: klínový

Materiál čepele: nerezová prášková ocel Elmax

Materiál rukojeti: ziricote a mamutí kel

Váha s pouzdrem: 229 g

Váha samotného nože: 156 g

Délka čepele: 11,8 cm

Tloušťka čepele: 2,8 mm

Délka ručky vč. záštity: 11,8 cm

Tloušťka mamutoviny v ručce: 4 mm

Cena: 9 800 Kč

Kontakt na nožíře Antona Vadoviče: tel. 775 220 642, email - echtkovar@email.cz, web - www.echtkovar.cz

Diskuze

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Miloš Matula - Meditace

Štítky

Typ novinky

Recenze 24x
Tip 24x

Odběr novinek