Nůž Cold Steel Master Hunter: luxusní úchop, kvalitní japonská ocel i obrovské spektrum použití

15.02.2022 Jiří Louthan Recenze nožů
Recenze Tip
Nůž Cold Steel Master Hunter: luxusní úchop, kvalitní japonská ocel i obrovské spektrum použití Hledáte univerzální nůž, který zvládne jemnou i velmi hrubou práci na vašich rybářských výpravách? Přesně takový nůž od Cold Steelu právě prošel naším testováním.   


 

Když jsem si objednával nůž Master Hunter od americké značky Cold Steel, měl jsem trochu obavu, jestli nůž splní moje očekávání. Dosud jsem nůž od Cold Steelu v ruce ještě neměl, a i přes krásný tvar čepele Master Hunter z kvalitní oceli navíc s velmi zajímavou tloušťkou jsem si nebyl jistý, jak dobře padne do ruky plastová hodně sytě perforovaná ručka. Ale okamžitě po vybalení nože z krabičky jsem si oddychl. No oddychl, to je celkem slabý výraz. Přímo se mi rozzářily oči. Jak tenhle nůž fantasticky sedí v ruce a jak jistý mám úchop této zajímavé gumové ručky.

Ale pojďme si spolu probrat celý nůž pěkně od začátku, ať si o něm uděláte co nejpřesnější představu. Nůž Master Hunter v provedení San Mai III tvoří full tang konstrukce, kdy je celá ocel v ručce komplet schovaná pod materiálem Long Kray-Ex. Jedná se o polymer nazývaný také Kraton, který připomíná pevnou gumu. Výborně se drží v suché i mokré ruce, protože má vysokou přilnavost, ale také velmi zajímavou pružnost a flexibilitu.

Ručka, která doslova oslnila

Cold Steel navíc celou ručku velice detailně a přesně perforoval (po bocích malými špuntíky a z vrchu, zespod i na konci v souvislém pásu zářezy), takže o jistotě, nebo kvalitě úchopu při jakkoli hrubé práci s nožem vůbec nemůže být diskuze. Spolu s celkovým tvarem ručky nůž padne do ruky perfektně a je radost s ním řezat i v zimě (nestudí do ruky), vlhku, nebo dokonce v dešti. Ručka je dlouhá téměř 12 centimetrů a dává potenciál i pro podstatně větší ruku, než mám já, takže ani opravdoví pořízci nemusejí mít obavu, že by jim byl nůž do ruky „malý“.

Materiál ručky je před čepel ukončený doslova pohodlnou záštitou, která výborně plní svoji funkci a nedopustí, aby vám ruka sjela při práci na ostří čepele. Když se podívám na druhou strnu ručky, vidíme na ní otvor na jistící šňůru, paracord, šňůru na zavěšení nože, nebo jen tak pro parádu. Tahle díra vystlaná dutým nýtem rozhodně nikdy není na noži na škodu.

Ručka je tedy přímo fenomenální, jen se nabízí otázka, jak se bude chovat její materiál postupem let, častého používání, a tedy i namáhání. Podařilo se mi na toto téma zjistit, že z životnosti Long Kray-Ex není třeba mít obavu, pokud o něj bude dobře postaráno. Znamená to, že je třeba se při používání a čištění nože vyhnout chemickým čističům, nebo jiným agresivním chemickým látkám včetně zbrojního oleje. A v tom rozhodně nevidím žádný problém.

Masivní i lehký zároveň

Samotná čepel nože Master Hunter působí nečekaně masivně. Ve svém hřbetu má sílu 5 mm, takže je jasné, že tohle není nůž, který by byl určený pouze na jemnou a opatrnou práci. Síla čepele se přitom zužuje přibližně ve třetině délky čepele směrem k její špičce, takže i jemné práce právě špičkou čepele nejsou žádný problém. To oceníte zejména při vyřezávání do dřeva, nebo v našem případě ořezávání a tvarování nástrah a některých návnad (boilies, pelety atd.). Hřbet čepele má ostré hrany a nabízí se tak příznivcům fire steelu k rozdělávání ohně právě tímto způsobem.

Přímo fantastická je váha nože Master Hunter. Navzdory full tang konstrukci a výrazné síle čepele celý nůž váží pouhých 170 gramů. Zní to až neuvěřitelně, že? Čekal jsem váhu výrazně přes 200 gramů, ale je to tak. Jen 170 gramů. Nůž nemá žádnou tendenci přetěžovat ruku ani při opravdu dlouhé práci. Těžiště nože je v necelé polovině jeho délky více směrem do ručky. Je to věc, která třeba mně u nože tohoto typu výborně vyhovuje, ale věřím, že je celá fanoušků nožů, kteří preferují jiné vyvážení a větší pádnost nože směrem na čepel. Ale to je otázka subjektivní preference každého z nás.

Výborná délka i tvar čepele

Čepel je dlouhá 11,5 cm, má výborný tvar s poměrně jedovatou špicí a pozvolným drobným zkosením hřbetu. Díky tomu se s tímto nožem skvěle krájí potraviny od masa až po zeleninu, ale také s ním pohodlně rozhodíte a stáhnete zvěřinu, což myslivci rozhodně ocení stejně jako můj kamarád nimrod, který si práci na zvěřině s ním notně pochvaloval.

Čepel má rovný výbrus zakončený drobnou fazerkou (o něco málo přes 1 milimetr) a řezivost čepele je přímo vynikající. Samozřejmě jsem si nožem vyzkoušel krájet jemné plátky rajčat a cibule, ale otestoval jsem ho i při krájení různých druhů mas na gril a obecně na vaření. A moje spokojenost je veliká. Ostří nože je směrem k ručce rozumně zakončené malým choilem (vybrání ve tvaru obloučku), což určitě oceníte při broušení tohoto nože.

Velmi rozumný sendvič

A téměř nakonec jsem si nechal to, čím jinak v případě recenzí nožů začínám – zhodnocení oceli. Nůž Master Hunter je vyrobený z oceli VG-1 s označením San Mai III. Jedná o třívrstvý sendvič, kdy celý masiv čepele tvoří oceli s různou tvrdostí a tím pádem i houževnatostí. Střední vrstva je vysoce tvrdá, ale také tím pádem křehčí ocel s vysokým obsahem uhlíku a dvě vrchní vrstvy jsou naopak tvořené ocelí houževnatější, takže středovou vrstvu chrání při jejím zatížení a deformování proti tvorbě trhlin. Čepel tak dostala schopnost držet velmi dlouhou dobu ostří, aniž by při jeho velkém zatížení hrozilo jeho vylomení.

A to je přesně to, od svého nože chcete. Aby byl co nejdelší dobu ostrý, ale abyste se s ním nemuseli bát hrubší práce. Jinak VG-1 je pro nůž Master Hunter kalená na tvrdost 58-61 HRC, což hovoří pro kvalitní dlouhou udržitelnost ostří, ale také je třeba logicky počítat s jeho náročnějším broušením.  

Velkorysé pouzdro

Kromě samotného nože na mě velmi zapůsobilo i jeho pouzdro. Tento typ pouzdra nazývá firma Cold Steel názvem Secure-Ex. Jedná se o plastovou pouzdro vybavené klasicky celou řadou otvorů po obvodu, díky kterým se dobře „kurtuje“ jak ke stehnu, tak na batoh. Pochva je navíc osazená závěsníkem z pevné látkoviny, která disponuje opravdu hodně velkým otvorem i pro ten nejširší opasek.

Líbí se mi, že je závěsník vybavený jak klasickým drukem, tak i masivním suchým zipem jako dalším pojišťovacím prvkem proti nechtěnému otevření, a tedy i potenciální ztrátě pouzdra s nožem. Závěsník je k pouzdru zafixovaný dvěma šrouby a pokud by někomu nevyhovoval, není problém jej od pouzdra demontovat. Nůž sedí v pouzdru opravdu fest a ani při hodně výrazném pokusu o vyklepání nože z něj se mi ho „vysypat“ z pouzdra nepodařilo.     

Cena nože rozhodně nepatří mezi nejnižší. Cold Steel Master Hunter San Mai III stojí 3.890 Kč, což je cena na hraně nožů od knife makerů. I přesto si dovolím vám tento nůž s klidným svědomím doporučit, protože tenhle nůž je skutečný skvost ve své třídě. Nebudu nijak přehánět, když řeknu, že to je jeden z nejlepších nožů z takzvaně „továrenské výroby“, který jsem měl dosud v ruce. Nůž jsem pořídil na eshopu Cold-steel.cz a zde jsem také k noži získal záruku v délce 5ti let, což oceňuji.

Nůž Cold Steel Master Hunter San Mai III přehledně:

Celková velikost: 235 mm

Délka čepele: 115 mm

Materiál čepele: ocel VG-1 San Mai III® (sendičová ocel)

Materiál rukojeti: Long Kray-Ex™

Délka rukojeti: 120 mm

Hmotnost: 170 g

Síla čepele: 5 mm

Materiál pouzdra: Tek-Lok Compatible Secure-Ex® Sheath

Záruka: 5 let

Cena: 3.890 Kč

Diskuze

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Miloš Matula - Meditace

Štítky

Typ novinky

Recenze 27x
Tip 27x

Odběr novinek