Majitel Progressive Baiting: Budoucnost boilies není v nových příchutích, ale v nových tvarech

11.09.2014 Jiří Louthan Rozhovory
Tip Rozhovor
Majitel Progressive Baiting: Budoucnost boilies není v nových příchutích, ale v nových tvarech Které příchutě jsou vhodné do studené vody a které do teplé? Které na stojatou vodu a které na řeku? Co má obsahovat kvalitní boilie a které atraktanty jsou nyní na špici? Na tyto a další praktické dotazy nám v rozhovoru odpověděl Karl-Heinz Afflerbach - majitel německé firmy Progressive Baiting, která vyrábí 2 tuny boilies denně.

Vzhledem k tomu, že jsme se pro vás rozhodli testovat boilies od méně známé firmy na českém trhu - firmy Progressive Baiting, přinášíme vám i rozhovor s majitelem této firmy -  zapáleným rybářem, který má na kontě pěknou řádku trofejních kaprů - panem Afflerbachem. Věříme, že vás jeho rady a tipy inspirují, nebo dokonce posunou dál ve vašich úlovcích.

Kdo je firma Progressive Baiting? 

Firma Progressive Baiting pochází z Německa nedaleko Norimberka. Majitel a jediný vlastník firmy je pan Karl-Heinz Afflerbach. Své podnikání začínal tím, že dělal boilies pro své známé. Později však zájem o jeho boilies neustále rostl (zájem projevili i sami obchodníci), a tak se rozhodl založit firmu. V roce 2004 rozjel své podnikání v garáži svého domu - tedy asi jako většina firem. U německých firem převládá pouze registrace s opcí pro obchodování s rybími moučkami, ale Progressive Baiting vlastní všechny tři licence potřebné pro obchod s těmito produkty.

V Německu jsou pouze čtyři firmy, které tyto licence vlastní. Většina z nich jsou ale pouze obchodníci. Vlastnictví licencí má za následek veterinární kontroly několikrát do roka v sídle firmy, což jistě není z pohledu zákazníka na škodu. Dnes se sídlo firmy nachází na 450 m2 a denní produkce je kolem 2000 kg boilies. To už je pořádná spousta kuliček. Firmě však náleží zhruba necelých 30 % produkce, zbytek výroby je určený pro jiné firmy jak v Německu, Itálii nebo například v Anglii.

 

Rozhovor s panem Afflerbachem:

 

Je vhodné pro začínajícího kapraře používat hotové nakoupené boilies, nebo si rolovat vlastní koule doma?

Předem bych rád pozdravil všechny čtenáře a popřál jim úspěšný rybářský podzim! Velice mě těší vzrůstající zájem o výrobky firmy Progressive Baiting na českém trhu, i když vím, že konkurence je velmi vysoká.

Ale zpět k otázce. Začínající rybář musí být opravdu zmaten. Ze všech stran se na něj hrnou reklamy, ať už formou rybářských časopisů či internetových serverů, kde každý dokáže “poradit”, ale co si má potom nováček v rybaření vybrat?

Já doporučuji nezačínat s ničím složitým. Rozhodně bych se na začátku nepouštěl do žádných pokusů o namíchání vlastní směsi. Nakonec rybář stejně zjistí, že mu v lepším případě doma zbude velké množství drahého materiálu, který nespotřeboval a pro který již nemá uplatnění. V horším případě mu ze směsi dokonce nepůjde narolovat boilies nebo směs postaví tak, že na to prostě neudělá ani záběr.

Pro začátek je ideální zkusit hotové boilies, které je již vyzkoušeno, a svůj čas věnovat samotnému rybolovu. Pro ty, kteří si i přesto chtějí začít vyrábět boilies sami, radím, vyzkoušet některý z našich mixů. Jsou postaveny tak, že z nich jde krásně tvořit, nikde se nic nelepí, nikde nic nepraská a hlavně obsahují to, co by měly správné mixy obsahovat. Zaexperimentovat se dá i s tekutými složkami, ale nedoporučuji přehánět jejich dávkování.

Jaký vliv má teplota vody na zvolení druhu boilies. Jaké tedy použít boilies při chladnějších jarních lovech, jaké při letních vycházkách, kdy teploty vody šplhají k 25 stupňům a jaké nyní na podzim?

Velmi rád používám rybí moučky. Drtivá většina našeho boilies obsahuje jak rybí moučky, tak mléčné proteiny. V letních měsících, tedy při vysokých teplotách, dávám přednost zvýšenému množství mléčných proteinů a ptačích zobů. Jedná se třeba o boilies Mon Cherry, Green Nut, nebo můj oblíbený Witcher. V zimních měsících zase naopak volím boilies převážně s rybími moučkami jako je Liver Meat, Mystic Squide a jiné. Angličané sice tvrdí opak, ale já mám všechny svoje největší zimní ryby chycené na boilies právě s rybími moučkami.

 

Kdybys měl vypíchnout dvě nejdůležitější složky, které by boilies mělo obsahovat, které by to byly?

Amino acids (amino kyseliny) jako je betain, aminol nebo třeba tekutá játra a slezina. Dále pak casein nebo lactalbumin.

 

Jaký je tvůj názor na použití olejů? Jaké doporučuješ jejich dávkování?

Oleje používám pouze rybí, a to pokud je teplota vody nad 14 stupňů. Dále používám poměrně často Black Pepper.

   

Upřednostňuješ vyšší krmné dávky, nebo spíše vsázíš na správné umístění montáže?

Já osobně preferuji velké krmné dávky. Mnohokrát se mi to vyplatilo. Jsou ale situace, kdy je lepší krmit s rozumem. Obecně to dělám tak, že kde je velká rybí obsádka s hodně malými rybami, tak tam krmím masivně. 

Je důležitá tvrdost nástrahy? Ty osobně máš radši tvrdší, nebo měkčí nástrahy?

Raději  používám spíše měkčí boilies. Někdy si nechám několik kuliček pořádně vysušit, ale to je na specifické situace (přítomnost raků apod.).

 

Dnes se hodně používá fluo pop up boilies nadipované pouze v esenci - co si o tom myslíš?

Nepoužívám to. K dipování plovoucího boilies jsou vhodnější dipy jako takové. Esence se většinou uvolňuje pouze směrem nahoru do vodního sloupce, naopak v dipech jsou složky, které se uvolňují do všech směrů. Naše betainové dipy jsou toho příkladem.

 

Jaké průměry boilies používáš nejčastěji? Používáš jednu, nebo dvě kuličky?

Nejčastěji volím průměr boilies mezi 18 - 22 mm. S tím si vystačím naprosto všude. Pod háček pak dávám jenom jednu kuličku, někdy chytám i na panáčka.

 

Ve vaší nabídce je i boilies konzervované v soli - proč právě v soli?

To je pravda. V naší nabídce je boilies konzervované v soli již celou řadu let. Jedná se o řadu NBV (NATURAL BAIT VERSION), která neobsahuje žádné chemické přípravky. Je to naprosto přírodní boilies bez obsahu esencí, konzervantů a jiných látek, které se běžně používají. Další výhodou konzervace v soli je, že sůl zároveň lehce naruší povrch boilies, a to pak po vhození do vody začíná okamžitě pracovat. Naše řada NBV již nachytala opravdu obrovské množství velkých ryb.

 

Vidíš teď nějaký nový trend v příchutích boilies?

Dá se říci, že trendy se mění podle chuti zákazníků. Myslím, že není nutné vymýšlet stále nové příchutě a barvy, když staré funguje báječně. Ve změnách příchutí budoucnost nevidím - ta je úplně někde jinde. Budoucnost bude v použití kostek. Kulatý tvar není pro kapra přirozený a my budeme vyrábět i boilies ve tvaru kostičky.

Které boilies bys doporučil rybářům na řeku a které na stojatou vodu?

Na stojaté vody je třeba volit dobře rozpustné nástrahy. Souvisí to i s tím, že rád používám spíše měkčí boilies. Na řeku je potřeba použít trochu tvrdší, ale hlavně ve velkém množství. Ryba na řekách má mnohem větší výdej, musí tedy mít i vyšší příjem. Na řeky doporučuji kvalitní levnější boilies jako je třeba Monster Crab, Thuna, nebo právě NBV Salty Fish. Tyto boilies jsou levné (již za 129 Kč/kg) a navíc obsahují 40% rybích mouček. Jsou tedy ideální na velké krmné kampaně.

 

Je podle tebe účinnější vnadit pouze bolies, na které chytám, nebo v kombinaci s peletami?

Pelety moc nepoužívám. Pouze při opravdu masivních krmných kampaních na velkých jezerech, a to jen několik prvních dní lovu. Poté již pouze na boilies. Neříkám, že jsou pelety špatné, ale jejich problém je v tom, že zaujmou mnoho malých ryb.

Řada rybářů je používá přímo i jako nástrahu, ale když vedle nich budu chytat s kvalitním boilies, tak mám téměř jistotu, že nachytám více větších ryb. Mnohokrát jsem se o tom přesvědčil.

 

Je rozumné vybírat příchuť boilies i podle hloubky, ve které chytám?

Nemyslím si, že jde vypozorovat účinnost určitých příchutí podle hloubky, na které chytáme. Jednou nám tam může fungovat to, jindy zase ono. Osobně se spíše soustředím na strukturu dna. Volím různé druhy boilies právě podle toho, jestli je na dně bahno nebo zda je na dně tvrdý podklad. Na bahno volím třeba boilies Ocean Crab - je totiž lehčí než jiné boilies. Naopak na tvrdé dno zase rád používám boilies jako je Liver Meat - to je velmi těžké a je vhodné také například na řeky.

Které atraktanty jsou nejvhodnější pro zefektivnění boilies z vaší nabídky? A na jak dlouho je vhodné boilies do atraktantů namáčet před lovem?

Mezi své největší favority považuji Chicken protein. Tento kuřecí protein je velmi aromatický a ryby ho naprosto zbožňují. Dokazují to i mnohé úlovky na boilies Smoked Chicken, které obsahuje 10 % tohoto extraktu. Jeho cena je navíc naprosto perfektní. Dalšími mými favority jsou játrová moučka, GLM extrakt, Aminol (ten je použit do spousty našeho boilies), tekutá játra ve velmi vysoké kvalitě, tekutá slezina (velmi podobná játrům jen ještě o něco hustější, výborně funguje, protože na většině vod je ryby neznají) a nakonec nesmím zapomenout na Fresh watter mussel extrakt, což je asi nejsilnější extrakt vůbec, co znám. Je tak silný, že Vás bude až štípat do nosu.

 

Co si myslíš o kombinaci boilie  s pop-up? Zvýší opravdu zájem ryby o nástrahu?

Již se chytilo spousty ryb na “panáčka”. To je jasné. I já sám tento způsob občas používám, a to hlavně v momentech, kdy ryby nejeví zájem téměř o nic. Někdy takto chytám na bahně. Největší ryby ale mám na klasiku - jednu kuličku na dně. Jestliže to podmínky dovolují, volím nejraději právě klasiku.

Diskuze

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Miloš Matula - Meditace

Štítky

Typ novinky

Rozhovor 10x
Tip 6x

Odběr novinek