Krásné a kvalitní nože do domácí i profi kuchyně? Otestovali jsme výrobky nožíře Davida Kudrny

12.07.2022 Jiří Louthan Novinky z výbavy
Recenze Tip
Krásné a kvalitní nože do domácí i profi kuchyně? Otestovali jsme výrobky nožíře Davida Kudrny Také vám vadí, jak se vám v kuchyni špatně pracuje se starými a nekvalitními noži? Namísto nových klasických továrních nožů jsem se rozhodl si pořídit nože od českého nožíře. Pojďte se podívat, jak se předvedly v praxi nože značky Kudrna works.

Kvalitní ostré nože jsou základ každé kuchyně. Je s nimi totiž radost pracovat a práce s nimi je jednoduše rychlejší. Kvalitní kuchyňský nůž musí dobře padnout do ruky a také plnit funkci, pro kterou je konkrétně vyrobený. A když je navíc řemeslně zpracovaný a má krásnou podobu čepele i ručky, tím více si ho budete vážit a starat se o něj. To mi můžete rozhodně věřit, protože mluvím ze zkušenosti.

Před pár měsíci jsem se rozhodl si pořídit právě takové nože do své kuchyně, kde trávím denně nemálo času přípravou surovin pro vaření mé přítelkyně i vaření moje vlastní. A při procházení nožířských webů a facebookových stránek jsem narazil na neskutečně pěkné nožířské kousky, které mi okamžitě padly do oka. Perfektní tvar čepelí, kvalitní tenká ocel a navíc jedinečná podoba jejich dřevěných ruček, a to hned v celé paletě barev. Ty jsem prostě musel mít.

Z investičního specialisty špičkovým nožířem

Zkontaktoval jsem jejich výrobce Davida Kudrnu a hned jsme se začali bavit o tom, jak by sada nožů včetně sekáčku pro mě měla vypadat. Zajistil jsem, že je to velice příjemný mladý chlapík, který svoji práci dělá bez přehánění srdcem, a že jeho původní profese je na míle vzdálená od nožířství. A už i za to má tento nožíř můj velký respekt. Jeho původní profese je totiž investiční specialista, jenže pan Kudrna se prostě jednoho dne rozhodl, že se chce živit něčím naprosto jiným, hmatatelnějším. Chtěl prostě pracovat rukama prací sám na sebe. A protože ho nože už delší dobu fascinovaly, řekl si, že se pustí právě do jejich výroby.

A tak se od výroby outdoorových nožů na začátku nakonec specializoval jen a pouze na výrobu nožů kuchyňských, protože jak David Kudrna sám říká, „Líbí se mi, že kuchyňské nože člověk používá opravdu každý den a jsou to takoví pracanti. Navíc zpětná vazba od zákazníků je o hodně rychlejší, než u nožů, které člověk vytáhnete jednou za měsíc na houby.“ A tak to opravdu je. Které nože používáte nejčastěji, páni rybáři? Váš lovecký nebo outdoorový nůž? Klasický fileťák na ryby? Ruku na srdce, jsou to skutečně právě kuchyňské nože.

Kvalitní tenká ocel Böhler N690 a stabilizované dřevo

A jaká by měl kvalitní kuchyňský nůž vlastně splňovat kritéria? „Kuchyňské nože vyrábím z kvalitní nerezové oceli N690, která je podle mě ideální“, říká pak Kudrna. „Dobře drží ostří a to, že je korozivzdorná, je také velký bonus. Obzvlášť v kuchyni. Většina mých kuchyňských nožů je z velice tenké oceli o síle 1,8 mm – díky tomu je prakticky v ruce neucítíte a krásně řežou.“

A jak je to konkrétně s ručkami vašich nožů, ptám se pana Kudrny. „Na rukojeti používám převážně dřevo stabilizované epoxidovou pryskyřicí. Dřevo se díky tomu stane téměř nesmrtelné. Dojde totiž ke zpevnění a zvýšení tvrdosti a zároveň se sníží nasákavost. Další významný efekt je ten estetický – dřevo se dá různě barvit pomocí pigmentů, a tím vznikají nevšední barevné variace. To vše pak doplňují ozdobné nýty, které noži dodávají šmrnc“, reaguje knife maker David Kudrna.

Naprosto úžasný chefs knife

A teď se pojďme podívat na konkrétní tři nože a jeden sekáček z dílny pana Kudrny, které mi dorazily v krásných dřevěných pouzdrech, výborně zabalené a s přehlednými popisy jednotlivých kousků.

První z nožů, který si představíme, je velký kuchařský nůž – tzv. chefs knife. Je to nůž s delší vysokou čepelí, který se výborně hodí na dlouhé silové řezy a v kuchyni má dosti všestranné využití – od krájení masa, ryb až po zeleninu. Právě u tohoto nože je extrémně důležitá jeho ostrost. Velký kuchařský nůž od pana Kudrny má celkovou délku 34 cm, samotná čepel je dlouhá 21 cm a na ručku zbývá úctyhodných 13 cm. Je tedy evidentní, že ručka padne do ruky i velkému kuchaři.

Nůž váží 183 gramů a nejen díky nízké váze, ale také tenké čepeli (1,8 mm) se s ním neskutečně dobře pracuje. Čepel vyrobená z N690 (vynikající pružná nerezovka obohacená o cobalt) má klínový tvar a velmi drobnou fazetku, jeho řezivost je vynikající. Čepel byla kalena stejně jako u všech mých nožů od pana Kudrny na 61 HRC, takže je velmi tvrdá a opravdu dlouho udrží ostří. Na druhou stranu nebude snadné ostří nabrousit, a tak počítám s tím, že broušení přenechám odborníkovi, kterých mám ve svém okolí hned několik.

To mi potvrzuje i nožíř David Kudrna, který říká: „Většina mých kuchyňských nožů je z velice tenké oceli o síle 1,8 mm – díky tomu je prakticky v ruce neucítíte a krásně řežou. Má to pro mě ale jednu nevýhodu – nože musím vybrušovat zakalené, což je velice pracné a náročné na neustálé chlazení. Navíc nepoužívám při výbrusu žádné držáky a vše dělám tzv. z ruky. Je to hodně o citu. Samotný výbrus u velkého nože mi trvá hodně přes hodinu.“

Jeho velký kuchařský nůž má ručku vyrobenou ze stabilizovaného jasanu a jedná se vlastně o střenky, protože nože pana Kudrny mají konstrukci full tang (ocel tvoří celkovou délku nože, takže nůž vydrží i velké namáhání, aniž by se nůž z ručky vylomil). Tuhle konstrukci mám osobně u nožů nejraději. Ručka má skutečně nádhernou kresbu dřeva doplněnou o dva klasické nerez nýty a jeden ozdobný pin (ozdobný popracovaný nýt). Střenky jsou podlepené podložkami z materiálu G10. Líbí se mi i značka pana Kudrny vyražená z jedné strany čepele u ručky. Celkově nůž působí čistě, elegantně a značka design nože nijak neruší.    

Střední bezvadně obratný kuchařský nůž

Druhý nůž je střední kuchařský nůž s k celkovou délkou 26,5 cm, čepelí dlouhou 14,5 cm a silnou 1,8 mm. Ručka má délku 12 cm. Nůž má moc pěkně zkosený hřbet do poměrně jedovaté špice, konstrukci full tang, klínový tvar čepele a maličkou fazetku s fantastickou řezivostí. Ručka respektive střenky byly vyrobené tentokrát ze stabilizovaného javoru, takže mají zajímavou zlatohnědou barvu opět s výraznou kresbou.

Ručky drží na noži dva nýty – jeden klasický nerezový a jeden ozdobný pin. Nechybí černé podložky z G10 ani elegantní značka pana Kudrny na čepeli. Nůž s váhou 136 gramů je fantasticky ostrý i obratný a hodí se i na jemnější řezy od krájení menších kousků masa, uzenin a sýrů až po zeleninu. S nožem se fantasticky plátkují například rajčata či papriky, ale už jsem ho vyzkoušel i na porcování dezertů, přípravu kousků darů moře a vnitřností. Nůž je opravdu velice praktický.

Vykošťovák na jedničku

Poslední z trojice nožů od pana Kudrny je krásný vykošťovák s nízkou čepelí o délce 15 cm a délkou ručky 13 cm (celková délka nože je 28 cm). Čepel je opět klínová a má drobnou fazetku, která řeže fenomenálně. Celý nůž váží jen 117 gramů a jeho střenky byly vyrobené ze stabilizovaného buku, který byl obohacen zelenými tóny a navíc zelenými podložkami z G10. Tenhle nůž vypadá opravdu rybářsky a musí říct, že se s ním jak skvěle zpracovává zvěřina od kosti, tak i konkrétně ryby, ale pochopitelně i vepřové a hovězí pořízené na kosti. S nožem se také moc dobře filetuje.

Je to opět hodně obratný pomocník do kuchyně i na rybářské výpravy, který mi udělal hodně velkou radost. Střenky drží na noži 3 jednoduché vkusné nerezové nýty, nechybí záštita, která je v případě tohoto nože velice důležitá pro silové řezy. Samotná špice čepele je příkladně jedovatá, její hřbet je přitom naprosto rovný, takže se s nožem pracuje velmi přesně.

Sekáček s ručkou z jasanu

Ale jak už jsme zmínily, od pana Kudrny mi nedorazily jen tři úžasné nože, ale také sekáček, který považuji ve své kuchyni rovněž za nepostradatelný. Pojďme se na něj podívat detailně, opravdu to stojí za to. Sekáček mi přišel domů extra zabalený v krásné stylové krabici s nápisem „Kudrna works – ručně vyráběné nože“, bezpečně zabalený a obklopený dřevěnou výstelkou. Součástí balení byl opět detailní popis výrobku na kartičce s designem výrobků pana Kudrny.

Sekáček mě uchvátil ihned po rozbalení. Je ideálně těžký (váha 346 gramů), takže nabízí pro práci dostatečnou pádnost. Jeho celková délka je 30 cm, čepel je dlouhá 17,5 cm a na ručku v podobě střenek vyrobených ze stabilizovaného jasanu zbývá 12,5 cm. Opět je zde prostor pro malou ruku až pořádnou velkou tlapu. Ručka je barvená do zelena a střenky jsou podlepené úžasným zeleným fíbrem z G10 a fixované dvěma nerez nýty a opět přesně zpracovaným ozdobným pinem.

Spodní strana čepele nad ručkou má geniální vybrání, které pěkně sedne na hřbet ukazováčku při jemnější práci (například řezech) a velmi mi vyhovuje rádius ostří s mikrofazetkou.

Sada, která rozsvítí kuchyni i oči kuchaře

Všechny kousky od nožíře Kudrny jsou špičkově dotažené do nejmenších detailů, se všemi se báječně pracuje a navíc je radost se na ně dívat. Bez přehánění nám dokonale rozsvítily nejen kuchyni, ale také naše oči už když jsme je poprvé vybalili. Opravdu bych velice rád na nožích, nebo sekáčku našel nějaké nedokonalosti (víte, jak dokáži být objektivně kritický), ale žádné jsme nenašel. Je to čistá radost s noži i sekáčkem od pana Kudrny pracovat.

Maximálně bychom mohli konstatovat, že nože pod značkou Kudrna works nepatří mezi nejlevnější (ceny jednotlivých kusů se pohybují od 2.590 do 3.990 korun, ale ukažte mi, za kolik koupíte takhle kvalitní nože u konkurence. Pokud budete bazírovat na kvalitě materiálů i zpracování a navíc se bude jednat o výrobky knife makera, na nižší cenu se jen stěží dostanete. Spíše přesně naopak. A pro představu celá tato čtyřdílná sada nožů a sekáčku stojí dohromady 11.900 korun. A stojí za to.

Ale hlavně nezapomínejte, že se o kvalitní nože také musíte postarat. Takže žádná myčka, žádné házení nožů do dřezu nebo bedýnky s noži a pak také doporučuji je nechat brousit u profesionálních brusičů, pokud brousit nože s takovou tvrdostí čepele opravdu dobře neumíte.

Plánované rozšíření výroby o outdoor nože

Každopádně řemeslná práce knife makera Davida Kudrny má můj velký obdiv. Mimochodem zeptal jsem se, zda jej výroba nožů baví a pan Kudrna mi odpověděl, že rozhodně ano, tím spíše, že výrobu nožů vnímá i jako velký relax, u kterého si dokáže výborně vyčistit hlavu. Při práci totiž myslí jen na nože. A to mu věřím, protože to mám stejně, jen s tím rozdílem, že v mém případě se jedná jen o pouhou práci na zahradě. Pan Kudrna aktuálně vyrábí cca 15 nožů do měsíce, připravuje rozšíření nabídky kuchyňských modelů a dokonce se hodlá vrátit k výrobě outdoorových nožů, už má prý připravených pár návrhů.  

Pokud byste se rozhodli si pořídit nože od pana Kudrny, kontakty na něj najdete na jeho webu Kudrnaworks.cz a přijde mi pěkné, že se řemeslem živí nejen on, ale také jeho paní, která se ovšem věnuje ryze dámské věci, a to ručně šitému moc pěknému oblečení.

Nože pana Kudrny rozhodně všem fandům kvalitního vybavení v kuchyni doporučuji a děkuji mu za čas, který mi věnoval. Také mu přeji co nejvíce spokojených zákazníků, které bude práce v kuchyni s jeho noži bavit ještě více, než kdy před tím.  

Diskuze

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Miloš Matula - Meditace

Štítky

Typ novinky

Tip 95x
Recenze 85x

Odběr novinek