Páni rybáři, napadlo vás někdy, čím doma krájíte? A nemyslím tím samozřejmě jen ryby, ale veškeré nože, které používáte v kuchyni při vaření, krájení pečiva, loupání zeleniny, nebo třeba porcování masa.
Já sám jsem se při této otázce dost zhrozil, protože jsem si uvědomil, že celé roky doma syslím staré nože všech možných výrobců, z nekvalitní oceli a nevhodných rozměrů. A to v plastové bedně, uložené klasicky v šuplíku pod mycí linkou, kde se nože mechanickým otíráním při jejich vyndávání a zandávání o sebe tupí. Musím je pak často brousit, což mě stojí zbytečný čas a námahu.
No, a tak jsem se konečně rozhodl, že je potřeba s tímhle diletantským přístupem ke kuchyňským nožům, které používáme doslova každý den, skončit. Chci krásnou sadu nožů z kvalitní oceli a do ruky dobře padnoucí ručkou, které budou mít své stabilní místo v dřevěném boxu, nebo na magnetickém stojanu.
Nekompromisně volím českou firmu
Protože jsem český patriot, první, co mě napadlo, je podívat se po sadě nožů do nabídky tradičního českého výrobce nožů KDS. Se značkou KDS už mám pár zkušeností ze zabíjaček u kamaráda, ale také z vyprávění svých přátel kuchařů, kteří s nimi prakticky všichni začínali a dodnes na jejich kvality vzpomínají.
Do oka mi padla 9ti kusová sada v bukovém profilovaném špalku, která je osazena parádní paletou osmi kuchyňských nožů řady Trend z nerezové oceli a navíc fortelnou vidlicí. Nože mají tvrdost 52 – 54 HRC, takže se budou snadno brousit a přitom by měly držet ostří solidně dlouho.
Na dotaz, z jaké jsou vyrobené oceli položený výrobci, jsem se dozvěděl, že se jedná o chrom – molybden – vanadovou ocel z produkce francouzského výrobce Bonpertuis. Tento výrobce má téměř šestsetiletou tradici výroby oceli, vyváží svůj materiál do poloviny Evropy, a i když s ním nemám zatím žádnou zkušenost, sadu nožů v ceně 4.849 korun jsem si prostě objednal.
Špalek, který se bude dobře čistit
A jaký byl můj první dojem, když jsem doma dřevěný box s noži vybalil? Stojí přede mnou moc pěkný masivní otevřený špalek (což jsem hned pochválil, protože je možné jej uvnitř čistit) s pestrou až všestrannou paletou nožů a jedné vidlice. Box s noži váží lehce přes dva kilogramy a má rozměry 35 x 19 x 9 cm (včetně nožů a vidlice).
Všechny nástroje mají konstrukci full tang a klasickou černou ručku upevněnou třemi nerezovými nýty. Prostě jednoduchá, klasická, léty prověřená konstrukce i design – právě takový, jaký mi vždycky maximálně vyhovoval.
Úžasně ostré „kudly“
Prohlížím si jednotlivé kousky a u všech musím konstatovat jediné – z výroby přišly doslova fenomenálně nabroušené. Když použiji příměr „jako břitva“, věřte mi, že vůbec nepřeháním. Už se mi v historii dostala do ruky spousta nožů (řadu z nich už jsem na našem webu recenzoval), ale málokterý z nich byl takhle úžasně ostrý. A ve srovnání s tím, co každý den dobrušuji v naší „pixle“ na nože, je tohle naprostá fantazie.
Okamžitě vás napadnou dvě věci. Jednak jaká bude paráda s takovými noži v kuchyni pracovat obzvláště při zpracování masa, ale také jak nutné bude být opatrný při práci s nimi. Krátké poučení členů rodiny o opatrné manipulaci s takto ostrými noži je rozhodně na místě. Ušetří vám minimálně spoustu lepenek na řezné rány.
Nůž na pečivo
První z nožů, který beru do ruky, je nůž na chléb, nebo chcete-li na pečivo. Má celkovou délku 29 cm, samotná čepel je dlouhá 18 cm a tloušťka čepele je v místě před ručkou 1,5 mm. Nůž váží 100 gramů a má výbornou řezivost. I měkký čerstvý chleba, nebo třeba veka se s ním krájí výborně.
Porcovací nůž
Další nůž v pořadí je porcovací nůž s délkou 32,5 cm, čepelí dlouhou 21,5 cm a tloušťkou čepele 3 mm. Je to pořádná kudla s váhou 165 gramů, se kterou se výborně pracuje i s velkými kusy masa. S nožem jsem porcoval zvěřinu a musím říct, že se s ním pracuje opravdu moc dobře. Nůž zůstal ostrý i po rozbourání celého dančího a nemůžu ho než opravdu pochválit. Nůž má drobnou fazetku, praktický tvar čepele a lehce „jedovatou“ špici, takže se s ním maso i slušně odblaňuje.
Špalkový nůž
Třetí, špalkový nůž, je velká klasika, kterou používám s oblibou jak v kuchyni, tak při zabíjačce. Trend od KDS má celkovou délku 26,5 cm a délku čepele 15,5 cm. Dosud jsem byl zvyklý na delší verzi špalkového nože, ale nemohu říct, že by mi právě tento formát nevyhovoval. Při práci s masem je obratnější, než původní a také lehčí. Váží 90 gramů, opět má jemnou fazetku a čepel tlustou necelé dva milimetry. Řezivost je fantastická, už se těším, až se mnou vyrazí na jarní zabíjačku.
Univerzální nožík
V pořadí čtvrtý nůž – v tomto případě definovaný jako „univerzální“, rozhodně dostojí svému jménu. Je to přesně ten nůž, který budete mít ze sady od KDS v ruce nejčastěji. Někdo s ním rád krájí zeleninu, někomu tento formát postačí na krájení masa, uzenin, nebo sýrů. Mně se na něm velice líbí jeho tvar, nízká váha (jen 50 gramů) i řezivost, které napomáhá malá tloušťka čepele – konkrétně 1,2 mm, i u předchozích nožů již zmiňovaná drobná fazetka. Nůž je obratný a dostatečně špičatý, skvěle se mi osvědčil při krájení jemných plátků rajčat. Tento nůž má rozměry 23,3 cm (celková délka) a 13 cm (délka čepele).
Středošpičák
Typově další můj favorit mezi kuchyňskými noži (tzv. středošpičatý) má délku 20 cm včetně ručky, z čehož tvoří čepel přesnou polovinu délky celého nože, tzn. 10 cm. Čepel je silná 1,1 mm a váha nože je 45 gramů. Nůž najde své místo při krájení ovoce, zeleniny, já s ním rád připravuji česnek, ale také mi sedí při krájení vařených vajec, nebo čištění a krájení hub. Nůž je typický hodně úzkou špičkou a krájí opět výborně.
Vykošťovací nůž i filetovací
Úzký delší nůž s označením hornošpičatý je jakousi užitnou kombinací mezi nožem vykosťovacím až filetovacím. S celkovým rozměrem 23 cm a 13 cm na čepeli se s ním opravdu slušně pracuje v rámci obou zmíněných definic. Při práci s rybami ho užijete rozhodně hojně a při vykošťování masa vás určitě mile překvapí stejně jako mě. Váží jen 50 gramů a silnější čepel (cca 1,8 mm) mi přijde maximálně vyhovující.
Nožík na zeleninu
Nejmenší nožík v sadě Trend bychom mohli stejně dobře označit jako špikovací, nebo jako nožík na zeleninu. Při svých rozměrech 18 a 8 cm (celková délka a samotná čepel) a také váze 40 gramů je to takový ten kolibřík, který vezmete do ruky na loupání zeleniny a když nemáte po ruce škrabku, tak i třeba brambor. Pěkně se s ním připravují drobné kousky potravin na zdobení chlebíčků a jednohubek, dobře se s ním plátkuje ovoce a čistí kořenová zelenina.
Plátkovací nůž
Poslední nůž, definovaný v nabídce KDS jako plátkovací, bychom stejně dobře mohli označit jako kuchyňský. Je to dosti univerzální a vysoce praktický nůž, který budete mít při přípravách pokrmů velice často v ruce. Hodí se dobře na plátkování masa a vnitřností, čištění ryb a přípravu darů moře, krájení zeleniny i porcování dezertů. Celková délka nože je 29 cm, z čehož čepel je dlouhá 18 cm. Síla čepele je rovné 2 mm.
Vidlice
Vidlice od KDS se mi osvědčila při pečení masa a drůbeže, respektive jeho obracení a přidržení při krájení na prkýnku na výbornou. Je dostatečně pevná, se sílou kovu 1,8 mm. Hroty vidlice jsou ideálně dlouhé, špičaté a vyhovuje mi i prohnutí vidlice. Je dlouhá 26 cm a její, abychom tak řekli čepel, respektive kov mimo ručku, má délku 15 cm. Na vidlici jsem si za poslední roky při vaření celkem odvykl, ale tenhle kousek budu odteď používat velice rád. Moc šikovný pomocník.
V případě vidlice mám de facto jedinou výtku v rámci celého boxu. Prostor pro ni je totiž v boxu kratší než celková délka její čepele. Při zasunutí vidlice do boxu si hned všimnete, že nesedí opřená ručkou o vnější stranu otvoru ve dřevě (jako všechny nože), ale dosedá špičkami až na dno boxu. Přepokládám, že po delší době jejího užívání a vracení do boxu, budou místa, ve dřevě od vidlice pobodaná. Naštěstí to ale není nic zásadního, coby mi pozitivní dojem z celého setu kazilo.
Výborné nože, které s klidem doporučím
Celá sada se mi jeví jako rozumně domyšlená tak, aby obsáhle skutečně ty nejdůležitější činnosti v kuchyni. Ale také bych to mohl říct obráceně – v případě sady nožů KDS Trend jednoduše nemám pocit, že bych v ní některý ze základních nožů postrádal. Nože sedí výborně v ruce a jejich ergonomie je dobře zvládnutá. Mají moc pěkné zpracování, s full tang konstrukcí jim predikuji dlouhou životnost a jsou skvěle ostré.
Jsem velice zvědavý, jak o nich budu mluvit po roce užívání, ale zatím, po dvou měsících v naší kuchyni k nim nemám žádnou relevantní výtku. Nože jsem pořídil na eshopu firmy KDS – kds.cz za již zmíněnou cenu 4.849 Kč a svého výběru nelituji. Rodina nože chválí, takže co více si přát. Sadu nožů Trend v otevřeném bukovém špalku od českého výrobce KDS vám rozhodně doporučuji.
Sada nožů KDS Box přehledně:
Počet nožů: 8 + vidlice
Blok na nože: bukové dřevo
Rozměry boxu včetně nožů: 35 x 19 x 9 cm
Hmotnost boxu s noži: 2 kg
Ocel: chrom – molybden – vanadová nerezová ocel od francouzského výrobce Bonpertuis
Vhodnost nožů do myčky: ano (ale nezapomeňte, že se v myčce nože tupí)
Tvrdost ocele: 52 – 54 HRC
Modelová řada nožů: KDS Trend
Variace barevnosti špalku: medová, světlá, tmavá
Cena setu: 4.849 Kč
Diskuze
Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.