Nůž Ruike Hussar: rybářský zavírák ovladatelný jednou rukou

14.12.2017 Jiří Louthan Novinky z výbavy
Recenze Tip
Nůž Ruike Hussar: rybářský zavírák ovladatelný jednou rukou

Je váš nůž, který na rybách používáte k úpravě nástrah, montáží, nebo třeba ke krájení jídla, vhodný právě pro tyto úkony? A nebo při krájení a řezání s nožem zbytečně bojujete? Podívejme se, jaký nůž na rybařinu jsem si vybral já a z jakých konkrétních důvodů. 


Všimli jste si, že některé věci, které na rybách používáte (pruty, navijáky, vidličky atd.) vybíráte před jejich nákupem vysloveně důkladně, zatímco u jiných jejich užitné či praktické vlastnosti při jejich pořizování vůbec neřešíte? 

Přesně takovou věcí, bez které se na rybách prakticky neobejdete, je docela obyčejný nůž. Všichni u sebe nějaký máme, ale vyhovuje nám opravdu právě ten, který za roky používání získal své stabilní místo v naší rybářské tašce? Nebo jsme ho prostě někde popadli doma v šuplíku a bereme to tak, že nám stačí ať je jaký je, jen když nás nic nestál?

Nůž musí na rybách dobře sloužit

Když vidím rybáře ořezávat tvrdší boilies malou zavírací rybičkou, vždycky se musím pousmát. Ten nožík je tupý, boilie se jím spíš odlamuje než krájí a rybář se přitom málem řízne. Jeden můj kamarád nosí na ryby zase enormě velký tesák po dědovi, který by byl určitě výborný k výrobě přístřešku z větví, nebo třeba voru a rozhodně taky při sebeobraně, ale na jemné řezání při úpravě nástrah a montáží, nebo uříznutí obyčejného kusu pečiva není ideální ani omylem.

Musím říct, že já mám kolem sebe na rybářských výpravách pouze takové věci, které mi dobře slouží a jsou třeba ještě o kousek praktičtější, než bych od nich vlastně potřeboval. Od čelovky přes krabičky na rybářskou drobnou výbavu až po nůž, o kterém je právě řeč. Můj nůž na "ryby" nesmí být ani moc velký ani moc maličký, ale tak akorát pěkně do ruky a nejlépe dobře vyvážený. Model musí být zavírací, aby byl při přenášení co nejmenší a co nejbezpečnější. Kvalitní ostří, které nepotřebuje brousit po každém ukrojení chleba a střenka, která v ruce neklouže a nestudí při použití v chladných měsících. Nůž musí mít dispozice jak pro jemnější řezání až po uříznutí menší větve - například náhradní vidličky, když ty své zapomenu doma nebo daleko v autě.

Nůž na silné i jemné řezy

Když jsem se na outdoorových veletrzích rozhlížel po "kudle", která by mi padla do mého rybářského oka, narazil jsem na značku Ruike, která si dala zvláště na některých svých modelech opravdu záležet. Po osahání si asi 10ti modelů mi nejlépe sedl nůž Ruike Hussar P121. Na to, že se jedná o zavírák, mám pěkně dlouhou čepel (88 mm) o síle 3,5 mm. Celová délka otevřeného nože je 215 mm a nůž váží podle mě optimálních 127 gramů. Je to pěkná masivní kudla, která padne do ruky jako ulitá. 

Čepel je vyrobena z chromové oceli Sandvik 14C28N s optimalizací chemického složení a krystalickou strukturou. Její tvrdost je 58-60 HRC. Uvidíme, jak se bude chovat ostří čepele při delším používání, ale zatím je perfektně ostré a po cca 10ti rybářských výpravách a četném používání nenese známky otupení ani jakýchkoli poškození navzdory tomu, že jsem nožem krájel jak dřevo, tak tvrdé boilies, nebo například části nástražních ryb na candáty. 

Vše v jedné ruce

Co se střenky týče, ta má velmi dobře profilovaný tvar, hrubou strukturu, která zamezuje klouzání i v mokré ruce a je vyrobena z materiálu G10, což je praktická kombinace pryskyřice a skelných vláken. Tenhle materiál ani v teplotách pod nulou nijak dramaticky nestudí. Je jedině dobře, že výrobce nezvolil kov. Co je na tomto noži velký benefit, to je jeho otevírání jednou rukou pomocí tzv. flipperu. Osvědčilo se mi to třeba v případě, kdy jsem se při zdolávání ryby na Orlíku z lodi zamotal do staré montáže, kterou jsem potřeboval rychle odříznout, abych nepřišel o rybu. Jednoduše stačí vytáhnout nůž z kapsy nebo uvolnit z opasku, na kterém ho nosím připnutý díky jeho ocelové sponě, palcem, nebo ukazovákem ho snadno otevřu a můžu řezat.  Vše jednou rukou, zatímco druhá může pracovat s rybou, prutem, zavazadlem apod.

Nůž Ruike Hussar je samozřejmě vybavený pojistkou (tzv. Liner Lock), kterou při zavírání nože rovněž obsloužím jednou rukou respektive palcem jedné ruky. Přímo nad pojistkou je výrazný výstupek čepele, takže se nemusím bát, že bych se při zavírání nože pořezal. Tentýž výstupek perfektně slouží při řezání tuhých předmětů jako záštita, kdy se potřebuji do řezání parádně opřít. Pěkně se o něj zapřou prsty a nemusím mít strach, že by mi sjela ruka ze střenky na ostří.    

Krása v praktické jednoduchosti

Možná máte tendenci namítnout, že nůž nemá pilku, nůžky, párátko, nebo jiné doplňky, ale ruku na srdce. Opravdu tyhle zlepšováky nožů v praxi v jejich běžných formátech využijete? Já považuji zavírák Ruike Hussar za velmi dobrou volbu. Vybral jsem si černou nenápadnou barvu, ale nůž je k mání i v šedo-zelené variantě. Výběr barvy už není nic jiného než věcí osobního vkusu. Co naopak považuji za důležité, to je 5ti letá záruka, kterou výrobce na nůž dává a cena? Za Hussara jsem zaplatil necelých 1 100 korun, což je řekněme maximum, které jsem za nůž na ryby ochoten zaplatit. Shrnuto podtrženo, s výběrem nože jsem po všech stránkách spokojený a můžu ho s čistým svědomím všem rybářům doporučit. 

Parametry nože Ruike Hussar P121 přehledně:

Celková délka: 215 mm

Délka čepele: 88 mm

Tloušťka čepele: 3.5 mm

Váha: 127 g

Materiál čepele: Sandvik 14C28N nerezová ocel

Tvrdost čepele: 58-60 HRC

Materiál střenky: G10 (kombinace skelných vláken a pryskyřice)

Pojistka Liner Lock

Ocelová spona

Záruka 5 let

Diskuze

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Miloš Matula - Meditace

Štítky

Typ novinky

Tip 27x
Recenze 17x

Odběr novinek